W polskiej kuchni nie brakuje tradycyjnych potraw, w których składnikiem bazowym są pożywne ziemniaki. Warzywo uwielbiane przez miliony smakoszy idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs czy zup, które jednak może się w końcu znudzić. Alternatywą dla naszych polskich ziemniaków jest ich słodka odmiana, czyli bataty. Są źródłem witaminy A, beta-karotenu czy potasu, który jest tak potrzebny do prawidłowego wchłaniania wody przez komórki. Po bataty sięgać warto, zwłaszcza, że ich wykorzystanie w kuchni jest nieograniczone. Zatem co można zrobić z batatów?
Szybkie dania z batatów: pieczone frytki
Smażone w głębokim tłuszczu frytki ze zwykłych ziemniaków to jeden z naszych największych „grzeszków”, dlatego zdecydowanie zdrowszą i bardziej wartościową alternatywą są frytki pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Bataty świetnie sprawdzają się jako frytki, zwłaszcza że ich słodki posmak nabiera wtedy bardziej wyrazistego charakteru. Warto przyprawić je solą, pieprzem czy słodką papryką. Danie proste, ale nieziemsko smaczne, a ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilka minut.
Szybkie dania z batatów: chipsy z batatów
Chipsy goszczą na naszych stołach przy okazji imprez, gdy brakuje nam czasu czy inspiracji na przyrządzenie smacznych przekąsek. Warto jednak poświęcić chwilę swojego wolnego czasu na zrobienie zdrowych chipsów z batatów – wystarczy pokroić batata w cienkie plastry, co przy pomocy malaksera staje się jeszcze mniej pracochłonne. Czipsy z batatów można przyrządzić w różnych wersjach smakowych stosując kilka różnych mieszanek przypraw.
Szybkie dania z batatów: zupa krem
Co prawda sezon na rozgrzewające zupy jeszcze przed nami, ale już teraz warto wiedzieć, że zupa krem na bazie batatów to jeden z najprostszych przepisów na rozgrzewające dania bardzo proste do przyrządzenia. Zupa z batatów z dodatkiem marchewki i przypraw korzennych świetnie uzupełnia codzienne menu – nawet najmłodsi znajdują się pod dużym wrażeniem jej delikatnego aromatu. Zupa krem z batatów to również świetny pomysł na potrawę, która będzie maksymalnie sycąca, a przy tym nie będzie wymagać wiele wysiłku.
Szybkie dania z batatów: placki ziemniaczane
Słodkie ziemniaki doskonale nadają się jako składnik smażonych placków, które robi się dokładnie tak samo szybko i sprawnie jak tradycyjne placki ziemniaczane. Do startych batatów wystarczy dodać odrobinę mąki, przypraw i jajko, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Słodki smak placków smażonych na tłuszczu roślinnym sprawia, że ochota na kaloryczny deser odchodzi jak ręką odjął – zwłaszcza jeśli placki ziemniaczane podamy w towarzystwie słodkiej śmietany.
Szybkie dania z batatów: sałatka z pieczonych batatów
Dobra wiadomość dla miłośniczek wszelkiego rodzaju sałatek – pieczone bataty świetnie dopełniają sałatkowe miksy, dodając im niepowtarzalnego smaku i aromatu. Z uwagi na to, że słodkie ziemniaki są dość sycące z uwagi na sporą zawartość błonnika, to do sałatek z pieczonymi batatami w roli głównej warto dodawać nieco „lżejsze” produkty. Dobrze sprawdzi się miks sałat, rukola, szpinak, a także prażone orzechy włoskie czy pomidorki koktajlowej. Ogromną zaletą sałatki z batatów jest to, że możemy ją modyfikować według własnego uznania i podawać jako śniadanie, obiad czy kolację.