kontakt@blondblog.pl

5 warzyw, które można jeść bez ograniczeń

Warzywa, które warto jeść

Każda z nas marzy o tym, aby jeść wszystko w dowolnych ilościach i nie przejmować się spożytymi kaloriami. Złoty los na loterii w postaci szybkiej przemiany materii udało się wygrać tylko garstce kobiet – wiele z nas wciąż walczy z pokusami żywieniowymi, których wcale nie brakuje. Są jednak takie produkty, którymi możemy zajadać się do woli, nie mieć wyrzutów sumienia i do tego zadbać o swoje zdrowie. Zatem jakie warzywa można jeść niemal bez ograniczeń?

Niskokaloryczne warzywa: ogórek zielony

Pierwszym warzywem w naszym zestawieniu jest ogórek zielony. Nie mogło być inaczej, ponieważ w 100g zawiera on zaledwie 14 kalorii, co czyni go jednym z najmniej kalorycznych produktów w polskiej kuchni. Dlaczego? Ogórek zielony w ok. 95% składa się z wody, która dodatkowo zawiera moc cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które regulują pracę organizmu. W ogórkach zielonych znajdziemy przeciwutleniacze, a także kukurbitacyny, które wykazują się działaniem przeciwnowotworowym. Ogórek zielony powinien być stałym elementem naszej codziennej diety, zwłaszcza latem, kiedy nie trudno o odwodnienie.

Niskokaloryczne warzywa: szparagi

Choć sezon na świeże szparagi przypada na maj, to można je dostać niemal przez cały rok. Szparagi bardzo często goszczą w dietach odchudzających, a wszystko przez ich niską kaloryczność – w 100g szparagów znajduje się ok. 22 kalorii. Szparagi, podobnie jak ogórki, w ok. 95% składają się z wody, jednak to wcale nie przeszkadza w tym, by zachowywały one swoje walory smakowe, i co najważniejsze, cenne składniki odżywcze. Jedząc szparagi regularnie dostarczamy do naszego organizmu błonnik, witaminy z grupy A i E, a także kwas foliowy tak niezbędny w diecie kobiet w ciąży oraz planujących ją w przyszłości.

Niskokaloryczne warzywa: bakłażan

Sezon grillowy w pełni, a to oznacza, że na naszych talerzach zaczynają gościć nie tylko mięsa, ale i grillowane warzywa. Jednym z najpopularniejszych przysmaków grillowych w wersji vege jest pieczony bez tłuszczu bakłażan, który w 100g zawiera jedynie 25 kalorii. Bakłażan ma dość specyficzny, nieco mdły smak, dlatego warto podawać go w towarzystwie innych pieczonych warzyw jak papryka czy czerwona cebula oraz aromatycznych przypraw. Oberżyna jest bogatym źródłem magnezu, potasu, wapnia, a także innych składników odżywczych cennych dla naszego zdrowia. Ponadto, w bakłażanie znajdziemy więcej błonnika niż choćby w jabłku, dlatego wspomaga on przemianę materii i ułatwia zrzucenie nadwagi.

Niskokaloryczne warzywa: seler naciowy

Warzywo, które towarzyszy wielu kuracjom odchudzającym. Seler naciowy składa się w ok. 90% z wody, dzięki czemu zawdzięcza on tak niską wartość energetyczną. W 100g selera naciowego znajduje się zaledwie 17 kalorii, dlatego można zajadać go niemal bez ograniczeń. Co więcej, seler naciowy zawiera spore ilości wapnia, potasu, cynku, żelaza, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego i beta-karotenu. Seler naciowy świetnie sprawdza się jako przekąska między posiłkami, jak również dodatek do sałatek czy koktajli owocowo-warzywnych.

Niskokaloryczne warzywa: rzodkiewka

Posiada charakterystyczny, dość ostry smak, który ma swoich zwolenników i przeciwników. Rzodkiewka jest warzywem sezonowym, dlatego warto korzystać z jej niewielkiej kaloryczności – 100g warzywa to tylko 15 kalorii! W rzodkiewce można doszukać się sporych pokładów minerałów takich jak potas, fosfor, żelazo czy cynk, a także związki siarki, które pomagają uporać się ze słabą kondycją włosów i paznokci. Rzodkiewki doskonale komponują się w wiosennych sałatkach, choć nie brakuje amatorów jedzenia rzodkiewki „solo”.

Dodaj komentarz