Płyty indukcyjne coraz częściej zastępują tradycyjne kuchenki gazowe. Są energooszczędne, bezpieczne i wyjątkowo wygodne w użytkowaniu. Jednak płyta indukcyjna działa tylko na określone naczynia. Jakie garnki będą dla niej najlepsze? Sprawdź kilka podpowiedzi!
Ferromagnetyczne dno – niezbędne w garnkach na indukcję
Jeżeli planujesz zakup kuchenki indukcyjnej, konieczne będzie także zaopatrzenie się w nowe garnki. Dno naczyń przeznaczonych do indukcji musi być wykonane ze specjalnych materiałów zwanych ferromagnetykami, które potrafią wytwarzać pole magnetyczne. To właśnie dno garnka styka się bezpośrednio z płytą, dlatego można uznać je za najważniejszy element naczynia. Garnki na płytę indukcyjną łatwo rozpoznasz po specjalnym oznaczeniu, które producenci umieszczają na opakowaniu lub zewnętrznej stronie naczynia. Symbol przedstawia zwojnicę złożoną z kilku połączonych ze sobą pętelek. Jeśli masz w swoich zasobach garnek bez takiego oznaczenia i nie wiesz, czy nadaje się do indukcji, możesz wykonać prosty test. Wystarczy, że do dna przyłożysz magnez. Jeśli naczynie go przyciągnie, oznacza to, że ma obszary stałego namagnesowania i może być stosowane do gotowania na kuchence indukcyjnej. Od razu możesz wykluczyć garnki na nóżkach oraz szklane.
Z jakich materiałów wykonuje się garnki na płytę indukcyjną?
Jak wspomnieliśmy wyżej, dno garnków na indukcję jest wykonane z materiału ferromagnetycznego. Jednak ścianki naczynia nie muszą wytwarzać pola magnetycznego, dlatego do ich produkcji stosowane są różnorodne materiały. Największą popularnością cieszą się garnki ze stali nierdzewnej, aluminium, miedzi oraz żeliwa. Dodatkowo naczynie może być pokryte powłoką emaliowaną lub ceramiczną. Często stosowane są stopy kilku surowców, co pozwala uzyskać najlepsze właściwości. Ważne jest, aby materiał, z którego wykonany jest garnek, był odporny na uszkodzenia, korozję i zarysowania, a także bezpieczny dla zdrowia. Dobrym wyborem będzie dla przykładu komplet garnków ze stali pokrytej emalią. Powłoka emaliowana to w większości sproszkowane szkło, które uznawane jest za jeden z najzdrowszych materiałów do gotowania. Emalia będzie ograniczała przedostawanie się do potraw związków zawartych w metalu.
Średnica i grubość dna – jakie mają znaczenie?
Nie tylko materiał wykonania garnka na indukcję decyduje o tym, czy jest on odpowiedni. Duże znaczenie ma również średnica dna. Naczynie nie powinno być większe niż wyznaczone pola grzewcze, które znajdują się na twojej płycie indukcyjnej. Jeśli średnica garnka jest większa, sprzęt może go nie wyczuć. Inaczej sprawa wygląda z płytami sensorycznymi, które posiadają funkcję wykrywania rozmiaru i umiejscowienia naczynia. W takim wypadku średnica garnka może być dowolna i zależy wyłącznie od twoich preferencji. Szukasz informacji, jakie garnki będą najlepsze na płytę indukcyjną? Być może już słyszałeś, że dno naczynia musi posiadać odpowiednią grubość. Cienkie garnki są bardziej podatne na odkształcenia i gorzej dystrybuują ciepło. Najlepsze modele posiadają dno złożone z 3-6 warstw o odmiennej funkcjonalności. Kupując naczynie na indukcję, zwróć też uwagę na to, by jego dno było płaskie. Dzięki temu lepiej przylega do płyty i równomiernie rozprowadza ciepło.
Najlepsze garnki na płytę indukcyjną są wykonane z trwałych i bezpiecznych materiałów. Muszą posiadać ferromagnetyczne dno, które pozwala na przejście energii z indukcji do potrawy. Średnica naczynia powinna być dopasowana do twojej kuchenki indukcyjnej, a jego grubość zapewniać dobrą dystrybucję ciepła. Jeśli wybierzesz odpowiednie garnki do indukcji, codzienne gotowanie będzie jeszcze prostsze!